KRUMLE TRADISJONSMAT OG BRYGGING

Mat av mask.

 


Fra hobby til egen business

Artikkel av Nettlarm. 


På en varm sommerdag nyter vi nordmenn gjerne en kald øl på vår lokale uteservering. Smilene er aldri så store og brede på oss nordboer som når solen skinner fra en skyfri himmel. Et glass eller to i godt lag. Kan livet bli bedre?

Selv om vi av og til prøver oss på øl fra mindre lokale bryggerier, blir det jo som oftes til at vi drikker øl fra de store kjente bryggeriene på slike dovne sommerdager. En halvliter takk, holder i massevis for de fleste av oss.

Slik er det ikke med Ester Allmenning fra Krumle Tradisjonsmat og ølbrygging. Hennes interesse for ølbrygging ble for alvor vekket etter at hun deltok på ølsmaking på Børskjelleren i Bergen for noen år siden. Hun begynte å sette seg inn i hva som var forskjellen på de forskjellige øltypene og begynte etterhvert å brygge sitt eget øl på hobbybasis.

Øl blir jo som kjent brygget på korn. Det fuktige kornet som blir igjen etter ølbryggingen kalles mask. Mask anses for å være et avfallsprodukt. Det eneste bruksområde for mask av betydning er som dyrefôr, og hvert eneste år leverer norske bryggerier rundt 50.000 tonn mask til landbruket. Mask er spesielt ettertraktet som fôr til melkekyr.

I tillegg til ølbrygging har Ester Allmenning i mange år drevet med baking.  Kunsten å lage lefser og flatbrød lærte hun av sin mor og sine bestemødre i Stryn i Sogn og fjordane. Da hun i 2018 tok skrittet ut og startet sin egen bedrift var det nettopp kurs i lefsebaking og flatbrød som ble satsingsområdet. Hun ønsket å lære folk hvordan de lager tradisjonsmat på en ny måte.


Lefse- og flatbrødbaking har lange tradisjoner på vestlandet. I noen familier er lefseoppskrifter regnet for å være en familiehemmelighet som voktes som gull. På gårdene rundt om på bygdene var det i gamle dager vanlig å samles i såkalte bakehus. Til å steke lefsene og flatbrødene blir det brukt en takke, eller en steketakke. Tradisjonelt sett er en takke er tykk jernplate eller helle som man stekte på. I dag er det mer vanlig å bruke elektriske steketakker.

Om Esters familie vokter sine oppskrifter som gull, vet jeg ikke, men det jeg vet er at Ester er en kreativ sjel med mange gode ideer. Som nevnt ble Ester bitt av ølbryggebasillen for noen år siden. Dette kombinert med hennes kunnskap om baking og flatbrød gjorde at hun etterhvert begynte å eksperimentere. Var det mulig å lage et produkt av masken fra ølbryggingen? For hjemme på kjøkkenet var alternative å hive masken i søpla etter at ølbryggingen var ferdig.

 Som sagt så gjort. Ester begynte å bruke det fuktige kornet som hovedingrediens i flatbrød. Disse flatbrødene fikk gode tilbakemeldinger fra både venner og familie og etterhvert begynte hun å bake det til å ha med seg på markeder og for å selge det der. Produktet er fremdeles under utvikling. Nye oppskrifter prøves ut og venner og bekjente blir stadig vekk utsatt for å prøve det siste nye flatbrødet. I tillegg jobber hun med å få i gang avtaler med bryggerier for levering av mask, butikker som vil selge flatbrødene og sist men ikke minst, et mer egnet sted å bake enn hjemme på kjøkkenet.

Å få til alt dette krever tid, og det krever forklaring. Derfor tok Ester kontakt med oss i Nettlarm for å lære seg hvordan hun kan lage videoer selv. Disse videoen er har hun tenkt å bruke både i markedsføring, men også til informasjonsvideo som kan sendes til potensielle investorer. I slike tilfeller kan video være en mer effektiv måte å kommunisere på enn bare en forretningsplan og kjedelige tall og fakta. Husk investorer er mennesker som alle oss andre, og det å sette stemningen og et ansikt på en forretningside kan være den forskjellen som gjør at en investor velger Ester og hennes bedrift fremfor en annen.

Så neste gang du nyter en kald øl en sommerdag kan du jo undres over om masken fra bryggingen av nettopp den ølen du sitter med har gått til dyrefôr eller på steketakken til Ester Allmenning fra Krumle Tradisjonsmat og ølbrygging.