KRUMLE TRADISJONSMAT OG BRYGGING
Mat av mask.

OPPSKRIFTER 

Banankake.

2 modne bananer

2 egg
125 gr. sukker
120 gr. hvetemel 
50 gr. smør
1/2 dl. fløte
1,1/2 ts. bakepulver
1 ts. vaniljesukker

Smelt smør og avkjøl det.
Visp egg og sukker til stiv eggedosis.
Mos bananene.
Bland alt det tørre og rør det litt og litt i eggedosisen, vekselvis med
smeltet smør, fløte og mosede bananer.
Smør og strø en randform eller brødform. 
Tøm i røren og stek i 35 min. på 175 C.  

Krem ( samme som på gulrotkake)
1 boks Philadelphia ost,
1,5-2 dl. melis,
2 -3 ss smør. 
Mykt smør og melis piskes litt hvit før osten tilsettes. 
Pisk kremen i 4min. og stryk det på avkjølt kake.

 






Grytebrød
Grytebrød bakes i en gryte som du varmer opp i ovnen og bruker som brødform

Nok til et brød

1 jerngryte med lokk - 5l / 22-24 cm diameter
400g siktet hvetemel
100g grovere mel - enten rug- eller sammalthvete/havregryn
1/2 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
1 ts honning eller - sirup 2 ts sukker 
4 dl kaldt vann.
Rør sirupen ut i  vannet, bland de tørre ingrediensene i en bolle og til sett vannet og rør godt sammen. Dekk med plast og la det heve i 8-12 timer (dobbel størrelse) i romtemperatur på kjøkkenbenken

Elt deigen i bollen og dekk til med plast. La den stå en til to timer til.
I mellom tiden - 30 min før du skal steke brødet, setter du jerngryten med lokk i ovnen på 250 grader. Ta ut gryten og strø litt mel i bunnen. Hvelv deigen i  den varme gryten,sett på lokket, og sett gryten i ovnen. Skru ovnen ned på 230 grader og stek i 30 til 45 min - og så uten lokk i 15 min. Hvelv brødet ut av gryten og avkjøl på rist. Nytes med smør og brunost. Oppbevares innpakket i kjøkkenhåndklede første døgnet før du legger det i pose.